Vaargebieden

Bij Friendship Cruises heeft u volop keus uit verschillende cruises. Onze cruises brengen u over de hele wereld. Van de Seine tot de Mekong en van de Rhône tot de Irrawaddy: laat u verrassen door het veelzijdige aanbod van Friendship Cruises.

Vraag onze brochure aan

Vragen?

Heeft u hulp nodig bij het boeken of heeft u andere vragen? Stuur ons een e-mail of bel 088–13 07 300, onze riviercruisespecialisten helpen u graag verder!

Maas

De rivier de Maas is 935 kilometer lang. Zij ontspringt in Frankrijk, ongeveer 100 kilometer ten noorden van Dijon. Via België bereikt de Maas bij Eijsden, ten zuiden van Maastricht, ons land. In Nederland is de Maas 250 kilometer lang en grotendeels gestuwd voor de scheepvaart. Dat betekent dat het water kunstmatig op een hoger peil gehouden wordt. Het stuwen gebeurt, op een aantal plaatsen in de rivier, door middel van een beweegbaar schot. Alleen in het meest zuidelijke deel, de Grensmaas, is geen scheepvaart mogelijk. Hier kronkelt de Maas over ondiepe grindbanken. De scheepvaart volgt het Julianakanaal dat parallel loopt aan de Grensmaas.

Van de Belgische grens tot Cuijk heeft de Maas zich in de loop van de tijd steeds dieper ingesneden in het landschap. Zo is een trapvormig terrassenlandschap ontstaan, waarbij de hoogste terrassen de oudste dalbodems zijn. Door de grote hoogteverschillen is dit voor Nederlandse begrippen een uniek landschap. Omdat de oevers van nature hoog oplopen, zijn dijken hier niet nodig. Stroomafwaarts vanaf Cuijk gaat het Maasdal over in een vlakte, waar zowel de Maas als de Rijn sedimenten hebben afgezet. De rivier stroomt hier door een landschap van hoge oeverwallen en lage kommen. Langs dit deel van de Maas zijn wel dijken gelegd. Het water stroomt verder via de Bergsche Maas en de Nieuwe Waterweg naar zee, bij hoge afvoeren ook via het Haringvliet.
 

« naar overzicht
Een moment geduld, de beschikbare cruises worden geladen.