Vaargebieden

Bij Friendship Cruises heeft u volop keus uit verschillende cruises. Onze cruises brengen u over de hele wereld. Van de Seine tot de Mekong en van de Rhône tot de Irrawaddy: laat u verrassen door het veelzijdige aanbod van Friendship Cruises.

Vraag onze brochure aan

Vragen?

Heeft u hulp nodig bij het boeken of heeft u andere vragen? Stuur ons een e-mail of bel 088–13 07 300, onze riviercruisespecialisten helpen u graag verder!

Noorse Zee, Atlantische Oceaan & Noordzee

Noorse Zee
In het noorden van Europa ligt ook de Noorse Zee met een oppervlakte van 1.380.000 km². Het is een randzee van de Atlantische Oceaan. Het diepste punt van deze zee ligt op maar liefst 3.970 meter onder zeeniveau! De gemiddelde diepte is echter circa 1.700 meter. De Noordzee en de Barentszzee maken deel uit van de Europese continentale plaat, maar de Noorse Zee niet. Met de klok mee liggen volgende gebieden rond de Noorse Zee: de Groenlandzee, Jan Mayen, Spitsbergen, de Barentszzee, Noorwegen, de Noordzee, de Shetlandeilanden, de Faeröer eilanden, de Atlantische Oceaan en IJsland. De grootste stad die min of meer aan de Noorse Zee ligt is Trondheim in Noorwegen.

Lofoten
De bijzondere Lofoten liggen in het noorden van Noorwegen voor de kust van de provincie Nordland. Het is een geïsoleerde eilandengroep die bekend is vanwege de schitterende natuur bestaande uit bossen, meren, fjorden en gletsjers maar ook schitterende stranden. Daartussen verscholen vindt u typische vissersdorpjes met houten huizen die kenmerkend zijn voor de Lofoten. De wateren zijn uitstekend om in te vissen en de visserij is dan ook waar de economie op de Lofoten zo goed op draait. De bekendste eilanden waaruit de Lofoten bestaan zijn Røst, Værøy, Gimsøya, Moskenesøya, Vestvågøy, Austvågøy en Flakstadøya. De voornaamste plaatsen op deze eilandengroep zijn Svolvær, Leknes, Vågan, Ramberg, Moskenes en Reine.

Noord-Atlantische Oceaan
De Atlantische Oceaan bedekt ruim twintig procent van de aarde en is deze wereldzee, na de Grote Oceaan, de grootste op aarde. Hoewel de Grote Oceaan twee keer zo groot is, heeft de Atlantische Oceaan met 106 miljoen vierkante kilometer al een immense oppervlakte. De Atlantische Oceaan heeft een gemiddelde diepte tussen de 3.700 en 5.500 meter. In de diepste geul ligt de bodem echter op bijna 8,5 kilometer. Op het breedste stuk is de oceaan tussen Europa en Afrika aan de ene kant en Noord- en Zuid-Amerika aan de andere kant 9.600 kilometer breed. Jaarlijks komt hier 2,5 centimeter bij als gevolg van afbrokkeling van zowel het Europese als Amerikaanse vasteland. 

Faeröer eilanden
Zo’n 430 kilometer ten zuidoosten van IJsland vinden we de door toeristen nog relatief onontdekte Faeröer eilanden. De 18 eilanden worden op één na ook allemaal bewoond door in totaal meer dan 48.000 mensen. Het is een echte bestemming voor de natuurliefhebber. De Faeröer eilanden met een oppervlakte van 1.400 kilometer vormen een zelfstandig onderdeel van het koninkrijk Denemarken. De grootste en bekendste eilanden zijn Streymoy, Eysturoy, Vágar en Suduroy. De hoofdstad van de Faeröer eilanden is Tórshavn. Deze stad heeft als bijnaam ’s wereld kleinste hoofdstad. De naam Færøer betekent ‘schapeneilanden’. Letterlijk vertaald uit het Deens betekent får schaap en øer eilanden.

Noordzee
De Noordzee, voor het overgrote deel gelegen op de Europese continentale plaat in het noordwesten van Europa, is een randzee van de Atlantische Oceaan. Gemiddeld is deze zee 94 meter diep. Ten zuiden van de Doggersbank bedraagt de diepte op de meeste plekken echter niet meer dan 50 meter. De Noordzee wordt aan west-, zuid- en (noord)oostzijde door land begrensd: Groot-Brittannië, een stuk Frankrijk, België, Nederland, Duitsland, Denemarken en Noorwegen. In het noorden / noordwesten opent de zee zich naar het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan. Binnen een afstand van 150 kilometer van de kusten wonen 80 miljoen mensen. De Noordzee is een belangrijke verbinding in vaarroutes en vormt de schakel tussen Europa en de andere handelslanden in de wereld. Verder gaan er nog vele ferry’s tussen de landen rondom de Noordzee. De zuidelijke Noordzee is, samen met het aangrenzende Kanaal, de drukst bevaren scheepvaartregio op aarde. In de zeebodem bevinden zich grote aardolie- en aardgasreserves, die sinds 1970-1980 massaal geëxploiteerd worden. Door de commerciële visserij is het visbestand van de Noordzee in de laatste tientallen jaren achteruit gegaan. Door de zeevaart en doordat de vervuilde rivieren van Europa uitmonden in de Noordzee zijn er milieuproblemen ontstaan.

Gerelateerde cruises

Following in tracks of the Vikings

Following in tracks of the Vikings

10-daagse cruise Vertrek: 30 augustus 2019 vanaf € 4098 p.p.
« naar overzicht
Een moment geduld, de beschikbare cruises worden geladen.