Vaargebieden

Bij Friendship Cruises heeft u volop keus uit verschillende cruises. Onze cruises brengen u over de hele wereld. Van de Seine tot de Mekong en van de Rhône tot de Irrawaddy: laat u verrassen door het veelzijdige aanbod van Friendship Cruises.

Vraag onze brochure aan

Vragen?

Heeft u hulp nodig bij het boeken of heeft u andere vragen? Stuur ons een e-mail of bel 088–13 07 300, onze riviercruisespecialisten helpen u graag verder!

IJsselmeer & Waddenzee

IJsselmeer
De Zuiderzee was de naam van de grote binnenzee die, tot de bouw van de afsluitdijk in 1932, lag op de plaats van wat nu het IJsselmeer heet. Vroeger bevoeren handelsschepen deze zee. Havensteden als Kampen en Harderwijk behoorden tot de Hanzesteden. Via de Zuiderzee voeren VOC-schepen naar Hoorn en Amsterdam. Ook werd er volop gevist. Keerzijde van de Zuiderzee waren de voortdurende overstromingen.
In de loop van de 19e eeuw rees het plan de Zuiderzee helemaal of gedeeltelijk in te polderen. De Afsluitdijk sluit het IJsselmeer af van de Waddenzee en loopt van Den Oever op het voormalige eiland Wieringen naar het Friese plaatsje Zurich. De dijk is 30 kilometer lang en zo’n 90 meter breed, en is onderdeel van de Zuiderzeewerken ontworpen door Cornelis Lely. Na de voltooiing van de Afsluitdijk veranderde de voormalige zee in een meer en werd het water IJsselmeer genoemd, naar de rivier de IJssel die erin uitmondt. Het water werd geleidelijk aan steeds zoeter. In het IJsselmeer werden droogmakerijen (polders) aangelegd, waardoor er meer landbouwmogelijkheden en woningruimte kwam; een dijk tussen Enkhuizen en Lelystad veranderde het gebied nog meer. Hierdoor kwamen er ook meer recreatiemogelijkheden op het water.

De Waddenzee 
De Waddenzee is een binnenzee die aan de ene kant grenst aan de Waddeneilanden en de Noordzee en aan de andere kant begrensd wordt door het vasteland van Nederland, Duitsland en Denemarken.
De Waddenzee wordt gekenmerkt door tijdens eb droogvallende zandplaten, met diepere geulen en met aan de kust kwelders. Wind, zee en zand hebben er vrij spel, waardoor de eilanden, de zandplaten en de geulen ook nu nog voortdurend in beweging zijn. Het Nederlandse deel van de Waddenzee is grotendeels een beschermd natuurgebied. De Waddenzee is de leefwereld van veel bijzondere dieren en planten, in het water, op de bodem en in de bodem. Doordat de Waddenzee ondiep is, is het water er relatief warm en dat is gunstig voor de ontwikkeling van veel planten en dieren. Voor schelpdieren, garnalen, mosselen, schol en zeehonden is de Waddenzee het ideale leefgebied.
De Waddenzee wordt bevaren door veerboten naar de Waddeneilanden, de visserij de pleziervaart en de traditionele zeilende vrachtvaarders als klippers, tjalken, aken enz. Bekende havens zijn Oudeschild, Harlingen, Oost-Vlieland, West-Terschelling, Nes, Schiermonnikoog, Lauwersoog en Noordpolderzijl.
 

« naar overzicht
Een moment geduld, de beschikbare cruises worden geladen.