Vluchten

Bij een aantal cruises vliegt u naar de plaats van inscheping, bijvoorbeeld bij een Donaucruise naar de Zwarte Zee of een cruise op de Wolga. Op de dag van vertrek reist u dan met eigen vervoer naar de luchthaven. Voor informatie betreffende de luchthaven Amsterdam Schiphol en uw actuele vluchtinformatie kunt u bellen met de Servicelijn: 0900-0141. Ook kunt u Tteletekst raadplegen. Op de website www.schiphol.nl kunt u onder het kopje ‘Vluchttijden’ middels uw e-mailadres op de hoogte gesteld worden van eventuele vluchtwijzigingen. Onder het kopje ‘Van & naar Schiphol’ vindt u uitgebreide informatie over de parkeermogelijkheden rondom de luchthaven. 
 

Let op: 
Specifieke informatie over uw vlucht ontvangt u in de reisbescheiden van de door uw geboekte cruise.
 

Bagage
Per persoon is een maximaal aantal kilo's bagage toegestaan. Daarnaast mag u in de cabine beperkt handbagage meenemen. In uw reisbescheiden informeren wij u over het aantal kilo's dat voor uw vlucht is toegestaan. Ook ontvangt u Friendship Cruises kofferlabels en stickers om aan uw bagage te bevestigen. Dat voorkomt het zoekraken van uw bagage.

Bagagetoeslag
KLM rekent vanaf 14 mei 2013, een toeslag voor het inchecken van koffers / ruimbagage. De kosten bedragen bij boeking € 15,- per koffer per enkele reis, totaal € 30,- per koffer retour. (Wanneer u uw bagage pas op de luchthaven aanmeldt, betaalt u € 30,- per enkele reis.) De toeslag geldt alleen voor Economy Class vluchten binnen Europa, met KLM-vluchtnummers.

Extra informatie handbagage
Regelmatig wordt het comfort aan boord ernstig belemmerd doordat passagiers te veel handbagage meenemen. Een overaanbod aan bagage in de cabine zorgt niet alleen voor minder beenruimte, het is bovendien in strijd met de vliegveiligheidsregels. Daarom is de omvang en de hoeveelheid van handbagage beperkt. Er wordt streng op toegezien dat elke passagier slechts één stuk handbagage mee aan boord neemt. Een jas, deken, paraplu, wandelstok, handtas, tas met See Buy Fly-artikelen, een redelijke hoeveelheid tijdschriften of boeken, een draagbare computer een kleine camera of verrekijker voor aan boord worden niet als handbagage meegerekend.

Onderstaand de regels voor vloeistoffen in uw handbagage:

 • U kunt slechts vloeistoffen meenemen in verpakkingen van maximaal 100 ml.
 • De verpakkingen mogen alleen worden meegenomen in een doorzichtige plastic zak.
 • Per persoon mag één doorzichtige plastic zak worden meegenomen.
 • De doorzichtige plastic zak mag niet groter zijn dan 1 l.
 • De doorzichtige plastic zak moet hersluitbaar zijn.
   

U kunt hiervoor een geschikte doorzichtige plastic zak van thuis meenemen. Onder vloeistoffen wordt onder meer verstaan: water en andere dranken, soep, crèmes, lotions, oliën, parfums, sprays, gels (inclusief haar- en showergels), tandpasta, deodoranten, scheerschuim, mascara’s etc.

Altijd toegestaan: medicijnen die u tijdens de vlucht nodig hebt. Er kan u gevraagd worden naar bewijs dat deze medicijnen daadwerkelijk nodig zijn.

Geneesmiddelen
Eventuele medicijnen kunt u het beste in uw handbagage meenemen. U dient hiervan een exacte omschrijving in het Latijn of Engels mee te nemen. Niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang. Neem een dubbele hoeveelheid mee voor de reisperiode en berg dit gescheiden op, zodat u een reservevoorraad hebt. Denk ook aan aspirines, maagtabletten e.d.

Taxfree
Alle op EU luchthavens (zoals Schiphol) of aan boord van EU luchtvaartmaatschappijen gekochte (taxfree) vloeistoffen, zoals dranken en parfum, zijn toegestaan indien:

 • de vloeistoffen door de winkel of aan boord in een tas zijn verpakt en verzegeld;
 • de vloeistoffen aantoonbaar op de dag van de vliegreis zijn gekocht en
 • het zegel van de tas niet is verbroken.

Let op!

 • Alle vloeistoffen die in de handbagage worden aangetroffen en die niet conform de regels ter screening zijn aangeboden, worden ingenomen door security agents.
 • Als u op een EU vliegveld moet overstappen om uw reis te vervolgen mag u het zegel van uw (taxfree) aankoop niet verbreken tot u op uw eindbestemming bent aangekomen.
 • Als u vloeistoffen (taxfree) koopt op een niet-Europese luchthaven en u stapt over op een Europese luchthaven, moet u er rekening mee houden dat uw aankopen bij de beveiligingscontrole worden ingenomen. Dit geldt ook voor (taxfree) aankopen die u aan boord van een niet-Europese luchtvaartmaatschappij hebt gedaan.
   

Tips bij het inpakken van uw koffer

 • Bewaar uw reisdocumenten altijd in uw handbagage.
 • Vanwege de verscherpte veiligheidsmaatregelen is het verboden in uw handbagage voorwerpen mee te nemen zoals pincet, nagelvijltjes, zakmes e.d. U mag ze wel meenemen in uw kofferbagage. Hetzelfde geldt voor sprays, flacons e.d.
 • Wanneer u als echtpaar reist, verdient het de aanbeveling om de bagage van elkaar over twee koffers te verdelen. In het onfortuinlijke geval dat één koffer kwijtraakt, zit u niet direct zonder al de bagage van één persoon.
 • Behalve dat uw naam op het label aan de buitenkant van de koffer is bevestigd, is het verstandig om ook uw naam, adres en woonplaats op een briefje te vermelden aan de binnenkant van uw koffer.
 • Op de dag van vertrek op Schiphol is het verstandig om de bagage nooit onbewaakt achter te laten. Loop niet even snel naar het toilet of koop niet snel even een kopje koffie, want ook op Schiphol lopen mensen rond die er graag met uw koffer vandoor gaan.
 • U bent zelf verantwoordelijk voor uw bagage. Wanneer u bijvoorbeeld per touringcar het laatste stukje van het vliegveld naar uw hotelschip reist, is het uw eigen verantwoording dat u uw koffer bij de chauffeur inlevert en dat u er op toeziet dat de koffer in de juiste touringcar wordt geplaatst.
   

Inchecken
Friendship Cruises biedt u de mogelijkheid om zelf online in te checken. Via online check-in kunt u eenvoudig zelf uw stoel kiezen en uw boarding pass thuis uitprinten om mee te nemen. Op Schiphol hoeft u dan niet meer in de rij te staan. U moet nog wel uw bagage afgeven bij de bagage-drop-off en daarna kunt u door naar de douane.
U kunt uiteraard ook op Schiphol inchecken. Indien uw cruise begeleidt wordt door een cruiseleader kan hij of zij u hierbij assisteren. U ontvangt in dat geval op Schiphol uw boarding pass.

Parkeren op Schiphol
Schiphol ligt aan de rijksweg A4, de snelweg tussen Amsterdam en Den Haag. Amsterdam Schiphol beschikt in totaal over ca. 18.000 publieksparkeerplaatsen, verdeeld over drie parkeergarages en een parkeerterrein. De parkeergarages P1 en P2 zijn bedoeld voor kort parkeren. Als u langer dan 2 dagen wilt parkeren, kunt u gebruik maken van parkeerterrein P3. Dit is een parkeerterrein voor lang parkeren (3 dagen of langer), op ca. 4 km afstand van de Terminal. U bereikt dit terrein door de borden “P-Lang Parkeren” te volgen. Dit is mogelijk vanaf de snelwegen A4 en A9. Vanaf het parkeerterrein rijdt 24 uur per dag een gratis pendelbus (ca. elke 10 minuten) naar de Terminal. Voor het vervoer van uw auto naar de pendelbushalte kunt u gebruik maken van de Parking Hopper.

Smart Parking
Met Schiphol Smart Parking kunt u makkelijk en voordelig parkeren op Schiphol! Minimaal een week van tevoren reserveert u via www.schiphol.nl een parkeerplaats. U betaalt de reservering op internet met uw credit card.

Voordelen Smart Parking: 

 1. Het is gemakkelijk: met uw creditcard kunt u het parkeerterrein op- en afrijden.
 2. Het biedt zekerheid: u bent verzekerd van een parkeerplaats op parkeerterrein P3. 
   

Sky Park
Sky Park biedt u de beste service om uw auto te parkeren bij Schiphol. Sky park is goedkoop, deels overdekt, verwarmd en maar op 5 minuten afstand van de vertrek- en aankomsthal van Schiphol. U weet dat parkeren bij Schiphol erg duur en niet overzichtelijk kan zijn. Daarom biedt Sky Park u de beste oplossing, met vele voordelen:

 • 24 uur / 7 dagen per week service.
 • Goedkoop parkeren op 5 minuten afstand van Schiphol.
 • Deels overdekt en verwarmd parkeren.
 • Veilig en afgedekt parkeren bij Schiphol.
 • Directe service.
 • Schiphol parkeerservice inclusief gratis shuttle service.
 • Extra service voor uw auto.

Voor meer informatie over Sky Park en actuele prijzen kijkt u op: www.sky-park.nl.Een moment geduld, de beschikbare cruises worden geladen.