Bekijk de informatie over het schip

Zijn huisdieren toegestaan aan boord?
Huisdieren zijn aan boord niet toegestaan. Dit geldt vooralsnog ook voor bijvoorbeeld hulphonden.

Is er wifi of internet aan boord beschikbaar?
De schepen waar Friendship Cruises mee vaart beschikken over internet. De afspraken hierover verschillen per rederij. In sommige gevallen is internet bij de prijs inbegrepen, op andere schepen worden voor het gebruik van internet extra kosten berekend. In landen die lid zijn van de Europese Unie kunt u veelal gebruikmaken van het netwerk op uw mobiele telefoon zonder dat dit u extra geld kost.
Maakt u een cruise uit ons aanbod met wereldwijde riviercruises, dan is er op de schepen veelal gratis wifi beschikbaar of kunt u gebruikmaken van internetverbinding in de gemeenschappelijke ruimtes. Dit staat ook altijd vermeld bij de informatie over uw betreffende reis op de website.

Kan ik een virtuele rondleiding doen aan boord van het schip waarmee ik op reis hoop te gaan?
Dit is momenteel helaas nog niet mogelijk. Friendship Cruises organiseert zo nu en dan open dagen aan boord, zodat u met uw eigen ogen een kijkje kunt nemen. Houd u onze website en mailings in de gaten.

Hoe weet ik of er nog beschikbaarheid is op de cruise van mijn voorkeur?
Elk jaar proberen wij een ruim voldoende aantal cabines in te kopen voor de beste vertrekdata op de populairste cruises aan boord van de mooiste en nieuwste hotelschepen. De ervaring leert dat de meest luxe cabines en suites aan boord het eerst worden volgeboekt. Wij adviseren u dan ook zo vroeg mogelijk te boeken, zodat de keuze en beschikbaarheid nog het grootst is. Een reservering kunt u eenvoudig online via onze website of per telefoon maken. Indien de gekozen cabine nog beschikbaar is, is de boeking direct akkoord en ontvangt u de factuur / bevestiging per e-mail. Indien de gekozen cabine niet meer beschikbaar is, komt de boeking op aanvraag bij ons binnen. Wij nemen dan contact met u op. Wij zullen eerst nagaan bij de rederij of wij de gewenste cabine nog extra kunnen inkopen voor u. Indien dit niet lukt, nemen wij de alternatieven met u door.

Is het specifieke cabinenummer van mijn voorkeur nog beschikbaar?
Enkel voor cruises waarbij het gehele schip is gereserveerd voor Friendship Cruises passagiers kunnen wij u een specifiek cabinenummer garanderen. Echter, bij het overgrote deel van onze cruises heeft Friendship Cruises slechts een deel van de cabines op het schip in voorraad. In dit geval geldt dat er vooraf geen specifieke cabinenummers aan u kunnen worden bevestigd en u enkel uw voorkeur kunt doorgeven. De rederij maakt namelijk circa één maand voor vertrek de definitieve cabine-indeling, waarbij alle internationale touroperators een aantal cabinenummers toegewezen krijgen. De toegewezen cabinenummers verdeelt Friendship Cruises onder haar passagiers met inachtneming van de volgorde van boeking en eventuele opgegeven voorkeuren.

Hoe laat vertrekt mijn cruise?
Wanneer u in Amsterdam, Rotterdam of Arnhem inscheept, vindt de inscheping doorgaans plaats tussen 15:00 uur en 17:00 uur ’s middags. Tijdens de Kerstcruises is dit doorgaans tussen 09:00 uur en 11:00 uur ’s morgens.

Wanneer u per Comfort Class touringcar naar het buitenland vertrekt om daar in te schepen, dan zijn de richtlijnen qua vertrektijden, onder voorbehoud van wijzigingen, als volgt:

Hengelo, hotel Van der Valk:  07.30 uur
Veenendaal, hotel Van der Valk: 08.00 uur
Veenendaal, station NS De Klomp: 08.15 uur
Babberich, Restaurant `t Centrum: 09.00 uur
Rotterdam, metrostation Capelsebrug: 08.00 uur
Gilze-Tilburg, hotel Van der Valk: 09.00 uur

Heeft mijn cruise al gegarandeerd vertrek?
Uiteraard stellen wij alles in het werk om, het liefst al in een zo vroeg mogelijk stadium, een dusdanig aantal passagiers op onze cruises te boeken waardoor het vertrek van deze afvaart kan worden gegarandeerd. Het moment dat deze beslissing wordt genomen, is onder meer afhankelijk van de met de rederij afgesproken tijdstippen waarop de niet verkochte voorraad cabines moet worden teruggegeven. Deze datum is voor elke cruise verschillend. Mocht u willen weten of uw cruise al gegarandeerd doorgaat, vraag dit dan gerust na.

Ligt het schip dicht bij het centrum?
Helaas lukt het ons niet altijd meer om in het centrum van elke stad af te meren. Er zijn meer schepen dan steigers en kades beschikbaar op A1 locaties in o.a. Bonn, Keulen, Düsseldorf en Koblenz langs de Rijn. Maar ook op de Donau ontstaat deze situatie. Het ontwikkelen van nieuwe aanlegkades, steigers, door de lokale autoriteiten in de steden langs o.a. de Rijn en de Donau houdt geen gelijke tred met de groei van het aantal schepen op de rivieren van Europa. Soms lukt het ons wel om in het hartje van de stad af te meren. Keulen is een mooi praktijkvoorbeeld, onze voorkeur gaat uit naar afmeren bij de Altstadt. De lange Konrad Adenauer Ufer biedt gelukkig veel aanleglocaties, zoals de Bastei, de Altstadt zelf en het Chocolademuseum. Soms krijgen we een ligplaats toegewezen aan de overkant, aan de Kennedy Ufer. De loopafstand van bijv. het Chocolademuseum of de Bastei naar de Keulse Dom, bedraagt ongeveer 15 minuten. Dat geldt ook voor de Kennedy Ufer, echter in dat geval loopt u via de brug naar de andere kant van de stad i.p.v. langs de kade naar de Dom. Op de keus van de ligplaatsen heeft noch Friendship Cruises, noch de rederij invloed. De uiteindelijke afmeerlocatie wordt bepaald door de lokale havenmeester.

Vanwege het beperkte aantal ligplaatsen kan het voorkomen dat hotelschepen naast elkaar liggen afgemeerd aan de kade of steiger. Ook dit bepaalt de havenmeester. Door het naast elkaar afmeren van de hotelschepen kan er sprake zijn van minder uitzicht en / of privacy in uw cabine. In sommige gevallen dient u dan door of over het naastgelegen schip te ontschepen. Mogelijk kan er ook sprake zijn van geur- en / of geluidsoverlast.

Wijzigingen in het vaarschema om nautische redenen, daar vallen ook aanlegplaatsen onder, zijn voorbehouden.

Wat is het verschil tussen economy-cabines en reguliere cabines?
Graag maken wij u erop attent dat de machinekamer zich doorgaans achterop het schip bevindt. Om deze reden is geluid en / of trilling (mogelijk) het meest te ervaren in de cabines achterin het schip. Op de meeste schepen bieden wij zogenoemde Economy cabines aan, waarvoor een lagere prijs wordt berekend vanwege de ligging. Verder zijn de Economy-cabines qua grootte en faciliteiten identiek aan de reguliere cabines.

Zijn er ook cabines beschikbaar voor alleengebruik?
Op veel schepen zijn geen of slechts enkele 1-persoonscabines beschikbaar. Om tegemoet te komen aan de wensen van onze passagiers, stellen wij vaak een aantal 2-persoonscabines beschikbaar voor alleengebruik. Hiervoor wordt een toeslag berekend, deze vindt u bij de prijsinformatie van de betreffende cruise.


Een moment geduld, de beschikbare cruises worden geladen.