Cruisen over de Mekong: Vietnam & Cambodja

Reisprogramma 
Koloniaal Vietnam en Cambodja
Cruisen over de Mekong

Dag 1 Amsterdam – Saigon 
Dag 2 Aankomst Saigon 
Dag 3 Saigon 
Dag 4 Saigon – My Tho (inscheping) – Cai Be 
Dag 5 Cai Be – Sa Dec – Chau Doc
Dag 6 Cu Lao Gieng – Long Khanh Island
Dag 7 Cruisedag en grensovergang met Cambodja
Dag 8 Phnom Penh
Dag 9 Phnom Penh
Dag 10 Angkor Ban – Wat Hanchey – Kampong Cham
Dag 11 Kampong Cham (ontscheping)
Dag 12 Siem Reap
Dag 13 Siem Reap – Amsterdam
Dag 14 Amsterdam 

Dag 1 Amsterdam – Saigon
Per lijndienstvlucht van KLM met een tussenstop naar Saigon. 

Dag 2 Aankomst Saigon
Aankomst in Saigon en transfer naar uw 4-sterren**** hotel en check-in. Vanmiddag kunt u voor het eerst kennismaken met Saigon, de grootste stad van Vietnam. Na aankomst in uw hotel heeft u de rest van de dag vrij te besteden.

Dag 3 Saigon
Vanmorgen bezoekt u het tunnelcomplex Cu Chi, een netwerk van zo’n 250 kilometer aan ondergrondse tunnels. Op deze manier verplaatsten de Vietcong zich onder de mijnenvelden in de jungle, hielden zij onderling contact, vervoerden zij allerlei producten en konden ze verrassingsaanvallen uitvoeren op de Amerikanen. Na de lunch in een lokaal restaurant keert u terug naar Saigon. Tijdens een korte tour bezichtigt u het Herenigingspaleis, het presidentieel paleis ten tijde van de Vietnamoorlog. Ook passeert u de Notre Dame kathedraal en het Centrale Postkantoor, beide gebouwd in de klassieke Frans-koloniale architectuur. U eindigt de tour bij de kleurrijke Ben Tanh markt, waar u versteld zult staan van het rijke assortiment aan exotische producten. ’s Avonds genieten we in een lokaal restaurant van een heerlijk diner, als welkom en eerste kennismaking met de Vietnamese keuken.

Dag 4 Saigon – My Tho (inscheping) – Cai Be 
Vandaag reist u naar My Tho voor de inscheping aan boord van uw hotelschip, 5-sterren***** luxe. U zult versteld staan van het landschapsverschil. My Tho, gelegen in de Mekong Delta, bevindt zich in een prachtige vruchtbare waterrijke omgeving met hoge begroeiing van bomen en plantagegewassen. U wordt aan boord feestelijk begroet met een heerlijke cocktail, alvorens het welkomstdiner aanvangt. 

Dag 5 Cai Be – Sa Dec – Chau Doc 
Vandaag stapt u in Cai Be aan boord van een sampan. Uw Engelse gids neemt u mee door de wirwar van waterwegen langs een kleurijke verzameling van lokale boten uit de provincie, grotere boten waarop lokale goederen worden verkocht en de karakteristieke paalwoningen van Cai Be. U vaart verder over de smalle grachten van Cai Be en maakt een tussenstop bij het traditionele Vietnamese Ba Duc House waar u ook de tuin kunt bezoeken. Na uw bezoek gaat u weer terug aan boord van de sampans om een traditionele rijstfabriek te bezoeken. Hier worden door ambachtslieden rijstpapier, rijstwijn en gepofte rijst geproduceerd. Het rustieke stadje Cai Be bezit een prachtige gotische Franse kathedraal en een schilderachtige haven met koloniale gebouwen en kleurrijke bloementuinen. Terug aan boord geniet u van een heerlijke lunch. Het schip vaart ondertussen door naar Sa Dec. We maken een fascinerende excursie met Sampan-bootjes en bezoeken een lokale markt. Een bezoek aan de stad is niet compleet zonder een bezoek aan het voormalige huis van Mr. Huynh Thuy Le. Vervolgens bekijkt u de Chinese tempel Kien An Cung die is gebouwd ter ere van de familie van Huynh Thuy. U wordt begroet door traditionele Chinese leeuwendansers. De wandeling door de stad brengt u verder langs de markt. U zult intense beelden, geluiden en geuren ervaren. Er zijn prachtige foto’s te maken van de kleurrijke verse vlees- en visproducten. Vannacht cruisen we van Sa Dec naar Chau Doc. 

Dag 6 Cu Lao Gieng – Long Khanh Island 
's Morgens maakt u per sampan een korte tocht naar het eiland Cu Lao Gieng. Hier brengt u een bezoek aan een lokaal dorp waar dagelijks honderden sampans en roeiboten worden gemaakt. Na dit bezoek maakt u een betoverende sampancruise langs het eiland die eindigt met een bezoek aan de Cu Lao Gieng kathedraal, die werd gebouwd in 1879, kort na de kathedraal Notre Dame in Saigon in 1863. Na de lunch gaat u weer per sampan naar een lokaal dorp, Hong Ngu. Dit dorp ligt vlakbij de grens van Vietnam en Cambodja. In Hong Ngu wordt een groot aantal van de traditionele Khmer sjaals gemaakt die worden geëxporteerd naar Cambodja. In diverse huizen kunt u het weefproces aanschouwen. Overal wordt dit ambacht uitgeoefend. Sommige dorpelingen zijn daarnaast borduurkunstenaars. Ze stellen hun werken in en rond hun huis tentoon. De vriendelijkheid en gastvrijheid van de bewoners zal u een warm gevoel geven. Alvorens u terugkeert naar de sampan-boten maakt u een wandeling over het altijdgroene eiland en heeft u een indrukwekkende ontmoeting met een oorlogsveteraan. 

Dag 7 Cruisedag en grensovergang met Cambodja
Vandaag gaan we de grens over naar Cambodja. U geniet van een heerlijke vaardag. Geniet van alle faciliteiten die de Mekong Navigator u te bieden heeft. Ontspan op het Zonnedek, in de lounge of in de bibliotheek, of breng een bezoek aan de spa. Aan het einde van de avond komt de stad Phnom Penh in zicht. 

Dag 8 Phnom Penh 
Het programma van deze ochtend staat in het teken van de zwartste bladzijde uit de Cambodjaanse geschiedenis. Na een mooie rit van 45 minuten per touringcar komt u aan bij de Choeung Ek Killing Fields. U kunt over de ‘velden des doods’ lopen waar het regime van de rode Khmer duizenden leden en familieleden van de Tuol Sleng hogeschool heeft vermoord en achtergelaten. Het kleine maar indrukwekkende museum en het monument zijn absoluut het bekijken waard. U leert meer over de gruweldaden die hier plaatsvonden. Als laatste maakt u een tour door de voormalige Tuol Sleng hogeschool, die tijdens het regime van de rode Khmer dienst deed als gevangenis en martelkamer. Na de lunch aan boord heeft u de middag ter vrije besteding in Phnom Penh. Ontdek de stad op eigen gelegenheid of neem de tijd om te winkelen. Voor dit laatste kunt u gebruikmaken van de inbegrepen shuttle service van het schip naar de centrale markt van Phnom Penh. Het is tevens mogelijk om deel te nemen aan de optionele excursie naar een van de zijdedorpen in de omgeving. Voorafgaand aan het diner verzamelt u zich op het Zonnedek voor een Cambodjaans cultureel optreden met onder meer (Apsara) dans. Ook vannacht blijft de Mekong Navigator afgemeerd liggen in Phnom Penh. Dit biedt u de mogelijkheid om de avond door te brengen in een van de levendige bars en / of restaurants in de stad.

Dag 9 Phnom Penh
Na het ontbijt aan boord staan er persoonlijke chauffeurs met een tuk-tuk voor u klaar bij het schip voor een enerverende tour door de stad Phnom Penh. U rijdt langs de rivier naar het Koninklijk Paleis. Hier maakt u een ontspannen wandeling over het complex. U bekijkt de Troonzaal en het Maanlicht Paviljoen alsook de beroemde Zilveren Pagode, waar u de Cambodjaanse Emerald Boeddha en de Maitreya Boeddha bedekt met meer dan 9.000 diamanten vindt. De tuk-tuks wachten bij de entree op u om u verder te brengen naar het openlucht nationaal museum met de grootste collectie voorwerpen van voor en uit het Angkor-tijdperk. De voorwerpen zijn deels opgegraven in Angkor Wat in Siem Reap maar komen ook uit andere gebieden rond Cambodja. Eenmaal terug bij het schip heeft u de middag ter vrije besteding. 

Dag 10 Angkor Ban – Wat Hanchey – Kampong Cham 
’s Morgens begint u uw dag met een bezoek aan het landelijk een charmante dorpje Angkor Ban. Hier krijgt u een inkijkje in het leven van de inwoners door middel van een rondleiding door het huis van een van de families die u graag ontmoeten en meer vertellen over hun leefstijl. U vervolgt uw weg door het dorp en neemt in de lokale privéschool plaats naast de kinderen in het klaslokaal en ziet hoe een schooldag er doorgaans uitziet. Tijdens uw wandeling door het dorp terug naar het schip kunt u nog een fotostop maken bij het kloostercomplex. Na dit bezoek zet de Mekong Navigator de vaart stroomopwaarts in richting Wat Hanchey. Tijdens de vaartocht wordt u een voortreffelijke lunch geserveerd. Vanmiddag maakt u een wandeling heuvelopwaarts naar het lokale klooster van Wat Hanchey. Hier ontvangt u van de monniken die hier wonen een traditionele Boeddhistische waterzegening. U zult ten volle genieten van het prachtige bouwwerk en de verbluffende uitzichten op de vallei waar de Mekong doorheen stroomt. U daalt dan de 303 treden weer af en keert terug naar het schip. Indien u minder goed ter been bent, kunt u gebruikmaken van de kleine touringcar die naar boven en beneden rijdt.
Voor het diner verzamelen u en uw medepassagiers zich op het Zonnedek voor de afscheidsbijeenkomst met de gehele bemanning. Na deze receptie geniet u van een heerlijk Cambodjaans afscheidsdiner in het restaurant. 

Dag 11 Kampong Cham (ontscheping) 
Na een heerlijk ontbijt neemt u afscheid van de Mekong Navigator en zijn bemanning. Transfer naar Siem Reap, waar u verblijft in een 4-sterren**** hotel. De rest van de dag is ter vrije besteding.

Het Tonlé Sap-meer is doorgaans twee meter diep. Dit is lager dan de diepgang van de (meeste) hotelschepen. Om deze reden wordt er slechts in uitzonderlijke gevallen helemaal vanaf Siem Reap gevaren. Alleen bij een hoge waterstand van het Tonlé Sap-meer is het traject Siem Reap – Kampong Cham of vice versa realiseerbaar. Tijdens de regentijd, september – oktober, is de waterstand in de Mekong namelijk zo hoog dat het water vanuit de Mekong via de rivier het Tonlé Sap-meer instroomt. Het meer wordt dan tijdelijk het grootste zoetwatermeer in Zuidoost-Azië. Het overgrote deel van het jaar is het meer derhalve niet bevaarbaar en in- of ontscheept u in Kampong Cham. Vanuit Siem Reap wordt u per minibus naar Kampong Cham gebracht. De realisatie van het vaarschema is te allen tijde afhankelijk van nautische omstandigheden. Bij lage dan wel hoge waterstanden wordt het vaarschema aangepast.

Dag 12 Siem Reap
Vandaag ontdekken we verschillende tempelcomplexen rond Siem Reap, erfgoed van een uitermate complexe beschaving van de 8e tot de 13e eeuw, een waar hoogtepunt tijdens uw reis. U bezoekt onder andere de tempels Angkor Thom, met de Tempelberg van Bayon, de 172 gezichten van Boeddha en het terras van de olifanten en Koning Lépreux; de Ta Prohm tempels en het bekendste tempelcomplex Angkor Wat, eeuwen beschermd en onontdekt bewaard gebleven door de dichte bossen. Angkor Wat is het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. De tempel wordt weerspiegeld in de moerassige gracht die het complex omringt.

Dag 13 Siem Reap – Amsterdam
’s Morgens koopt u uw souvenirs bij de ateliers van de ‘Artisans d’Angkor’, waar de Khmer-identiteit behouden is gebleven op het gebied van beeldhouwwerken in hout en steen. Hierna wordt u naar de luchthaven van Siem Reap gebracht en vliegt u via een tussenstop terug naar Amsterdam.

Dag 14 Amsterdam
Aankomst in Amsterdam. Alweer het einde van een indrukwekkende reis naar Vietnam & Cambodja, het voormalige koloniale rijk Indochina. 

* De in bovenstaand programma genoemde excursies zijn inbegrepen in de reissom. Het definitieve (excursie)programma is afhankelijk en onder voorbehoud van uw vluchtschema en nautische en organisatorische redenen.

Reviews
501 beoordelingen
8,8/10
Cruise: Mekong
J.J.Leeflang25-02-2019
Beveelt u dit bedrijf aan?Ja
Hoe heeft u uw cruise ervaren?
Hoe was uw cruise?
Het was een bijzondere ervaring. Het schip ademde een nostalgische romantische sfeer uit. Door het kleine aantal medepassagiers (ca. 50) van diverse nationaliteiten ontstond al snel een goede band. Het eten was voortreffelijk en de bemanning uiterst behulpzaam en voorkomend. De excursies waren goed voorbereid en interessant.
Lees beoordelingen
Hulp nodig?
Een moment geduld, de beschikbare cruises worden geladen.