Cruisen over de Mekong

Reisprogramma 
Koloniaal Vietnam en Cambodja
Cruisen over de Mekong

Dag 1 Amsterdam – Saigon
Dag 2 Aankomst Saigon
Dag 3 Saigon
Dag 4 Saigon – My Tho (inscheping)
Dag 5 Ben Tre
Dag 6 Con Phuoc Island
Dag 7 Tan Chau – grensovergang met Cambodja
Dag 8 Phnom Penh
Dag 9 Silk Island
Dag 10 Wat Hanchey, Obt Chiro en Wat Nokor Bachey
Dag 11 Kampong Cham (ontscheping) – Siem Reap
Dag 12 Siem Reap
Dag 13 Siem Reap – Amsterdam
Dag 14 Amsterdam

Dag 1 Amsterdam – Saigon
Per lijndienstvlucht van KLM met een tussenstop naar Saigon. 

Dag 2 Aankomst Saigon
Aankomst in Saigon en transfer naar uw 4-sterren**** hotel en check-in. Vanmiddag kunt u voor het eerst kennismaken met Saigon, de grootste stad van Vietnam. Na aankomst in uw hotel heeft u de rest van de dag vrij te besteden.

Dag 3 Saigon
Vanmorgen bezoekt u het tunnelcomplex Cu Chi, een netwerk van zo’n 250 kilometer aan ondergrondse tunnels. Op deze manier verplaatsten de Vietcong zich onder de mijnenvelden in de jungle, hielden zij onderling contact, vervoerden zij allerlei producten en konden ze verrassingsaanvallen uitvoeren op de Amerikanen. Na de lunch in een lokaal restaurant keert u terug naar Saigon. Tijdens een korte tour bezichtigt u het Herenigingspaleis, het presidentieel paleis ten tijde van de Vietnamoorlog. Ook passeert u de Notre Dame kathedraal en het Centrale Postkantoor, beide gebouwd in de klassieke Frans-koloniale architectuur. U eindigt de tour bij de kleurrijke Ben Tanh markt, waar u versteld zult staan van het rijke assortiment aan exotische producten. ’s Avonds genieten we in een lokaal restaurant van een heerlijk diner, als welkom en eerste kennismaking met de Vietnamese keuken.

Dag 4 Saigon – My Tho (inscheping)
U reist vanuit Saigon naar My Tho voor de inscheping aan boord van uw hotelschip. My Tho is het middelpunt, het hart van de Mekongdelta. Er bevindt zich een drukke (industrie)haven. Uw hotelschip ligt gewoonlijk afgemeerd tussen de Foster’s Brouwerij en een houtwerkplaats. Dit zorgt voor een industriële sfeer in dit gebied vol economische bedrijvigheid. In het centrum van My Tho vindt u een prachtige tempel en een bruisende markt naast de toeristenhaven. 
De trossen gaan los en we varen stroomafwaarts naar Ben Tre. Vanmiddag kunt u een lezing over het Vietnamese leven in de Mekongdelta bijwonen. U wordt aan boord hartelijk welkom geheten met een show van een inheemse dansgroep en de bemanning zal aan u worden voorgesteld.

Voor een cruise stroomopwaarts, van Ho Chi Minh Stad naar Siem Reap, is het ontmoetingspunt voor de transfer het InterContinental Asiana Spa in Saigon. De transfer van het InterContinental Asiana Spa in Saigon naar het schip, gelegen in My Tho, duurt circa negentig minuten. De vertrektijd vanaf het InterContinental Asiana Spa in Saigon is 10.30 uur. Wij verzoeken om 10.00 uur aanwezig te zijn, zodat het inchecken kan worden geregeld en de juiste labels aan uw bagage kunnen worden gedaan voor de inscheping.

Dag 5 Ben Tre
Met een sampan-bootje vaart u door de mangroves en bamboebossen naar de fruitboomgaarden van Ben Tre. U wordt van harte uitgenodigd bij de mensen thuis voor thee, fruit en producten van zelfgemaakte honing. In dit gebied leven vele vogels. Op de terugweg maakt u een rit per paardenkar over het platteland. Na de lunch arriveert uw hotelschip bij Cho Lach Island. U wordt meegenomen in de wereld van het pottenbakken en andere aspecten van het leven in de Mekongdelta, zoals de landbouw. Ook hier ervaart u ten volle de Vietnamese gastvrijheid tijdens een kookles waarbij u de traditionele Vietnamese pannenkoeken leert bereiden (Banh Xeo). 

Dag 6 Con Phuoc Island
Vanochtend maakt u eerst een korte busrit. De groene oase Gao Giong met het vogelreservaat zal een diepe indruk op u maken. Vele verschillende watervogels en reigers komen met tienduizenden bijeen bij de Duong Tharp Muoi (rietvelden). Met roeiboten doorkruist u de kanalen terwijl u speurt naar de broedplaatsen. Na terugkeer aan boord vaart u stroomopwaarts over een smal kanaal naar Con Phuoc Island, waar wordt afgemeerd. U ontdekt het eiland per tuk-tuk. Onderweg ziet u hoe de traditionele manden worden gemaakt. Ook bewondert u de honderd jaar oude katholieke kerk. Het wordt een bijzondere ontmoeting met de houtkunstenaars. 

Dag 7 Tan Chau – grensovergang met Cambodja
In de middag verkent u het kronkelende kanalensysteem rond Tan Chau. In de taoïstische tempel zijn monniken die uw toekomst kunnen voorspellen. Dan wordt er verder gevaren langs diverse dorpjes. U maakt een stop om de lokale bewoners te helpen bij hun werk op het land. Tijdens uw bezoek aan de visboerderij kunt u een goede daad verrichten en vis weer terugzetten in de Mekong. Dan passeren we de grens met Cambodja. De bemanning aan boord regelt voor u de formaliteiten. Dit zal een groot deel van de middag in beslag nemen. Ondertussen kunt u deelnemen aan de workshop fruit snijden op het dek. 

Dag 8 Phnom Penh
Gedurende uw bezoek aan Phnom Penh krijgt u de beschikking over een eigen fiets. Ga op ontdekkingstocht en bewonder de vele bezienswaardigheden van deze vroegere Franse stad: het Koninklijk Paleis, de Zilveren Pagode en het Nationaal Museum met een schitterende collectie Angkor-voorwerpen. Een boeiende excursie die u niet wilt missen. 
Het optionele programma voor vanmiddag staat in het teken van de Cambodjaanse geschiedenis. U heeft de mogelijkheid de ‘Killing Fields’ te bezoeken, ‘De velden des doods’, waar het regime van de rode Khmer duizenden leden en familieleden van de Tuol Sleng hogeschool heeft vermoord en achtergelaten. Ter nagedachtenis is op deze velden een monument opgericht van 8.000 schedels van de mensen die hier om het leven zijn gebracht. Een macaber gezicht; een zwarte bladzijde uit de Cambodjaanse geschiedenis. U kunt tevens het indrukwekkende Genocide Museum bezoeken, gesitueerd in de voormalige Tuol Sleng hogeschool, die tijdens het regime dienst deed als gevangenis en martelkamer.
Het is natuurlijk ook mogelijk om een tuk-tuk te nemen en de stad en de oevers van de rivier te verkennen. Als afsluiter kunt u dan genieten van een High Tea in het Raffles Hotel. 
Vannacht blijft het schip afgemeerd liggen in Phnom Penh. Dit biedt u de mogelijkheid om de avond door te brengen in een van de levendige bars en / of restaurants in de stad. 

Dag 9 Silk Island
Geniet van een ontspannen vaartocht langs de samenvloeiing van de Mekong en de Tonle. Dan brengt u een bezoek aan Koh Okhna Tey, ook wel ‘Silk Island’. Hier wordt u meegenomen door het gehele proces van zijdeproductie, van de rupsen tot de wevers. Geniet van een demonstratie van de oude Khmer krijgskunst Bokator. Eenmaal terug op het schip worden de trossen weer los gegooid en vaart het schip stroomopwaarts richting Kampong Cham. Vanavond wordt u getrakteerd op een lezing over de Angkor en Khmer cultuur.

Dag 10 Wat Hanchey, Obt Chiro en Wat Nokor Bachey
Deze ochtend vaart u tijdens de zonsopkomst naar Wat Hanchey, een belangrijke religieuze plaats in de Chenla-periode gelegen bovenop een heuvel boven de machtige rivier de Mekong. Hier heeft u een van de beste uitzichten op de Mekong in heel Cambodja. U bewondert 8e-eeuwse bouwwerken, waarvan enkele zijn verwoest tijdens bombardementen door de Amerikanen in de Vietnamoorlog. De standbeelden van fruit en dieren zijn uiterst uniek. Dan vaart u terug naar Kampong Cham. Na de lunch vertrekt u vanuit hier naar Obt Chiro, een dorp waar het onderwijs van de lokale kinderen hoog op de agenda staat. Zo krijgen de kinderen gastvrijheidstrainingen en leren ze plastic recyclen, bijen houden, gewassen verbouwen en handwerkjes maken. Uw volgende stop is het tempelcomplex Wat Nokor Bachey, stammend uit de tijd van koning Jayavarman VII (omstreeks 1200). Alles is opgetrokken uit zwart zandsteen, wat de tempels onderscheidt van andere tempels die in dezelfde periode zijn gebouwd. Er zijn diverse legendes bekend over dit complex. Zo is er een verhaal bekend dat het tempelcomplex is gebouwd door een koning die per ongeluk zijn vader doodde en zijn moeder trouwde. Het tempelcomplex zou zijn gebouwd als boetedoening voor zijn misdaad.

Dag 11 Kampong Cham (ontscheping) – Siem Reap
Er wordt een laatste stuk stroomafwaarts gevaren. Na het ontbijt aan boord neemt u afscheid van de bemanning en ontscheept u in Kampong Cham. Transfer naar Siem Reap, waar u verblijft in een 4-sterren**** hotel. De rest van de dag is ter vrije besteding.

In het geval van een cruise stroomopwaarts van Ho Chi Minh Stad naar Siem Reap wordt u vanaf het schip gelegen in Kampong Cham naar hetVictoria Angkor Resort in Siem Reap gebracht. Deze rit duurt circa vijf uur. Onderweg wordt er één keer gestopt. De verwachte aankomsttijd bij het Victoria Angkor Resort in Siem Reap is 13.30 uur (onder voorbehoud van wijzigingen).

Het Tonlé Sap-meer is doorgaans twee meter diep. Dit is lager dan de diepgang van de (meeste) hotelschepen. Om deze reden wordt er slechts in uitzonderlijke gevallen helemaal vanaf Siem Reap gevaren. Alleen bij een hoge waterstand van het Tonlé Sap-meer is het traject Siem Reap – Kampong Cham of vice versa realiseerbaar. Tijdens de regentijd, september – oktober, is de waterstand in de Mekong namelijk zo hoog dat het water vanuit de Mekong via de rivier het Tonlé Sap-meer instroomt. Het meer wordt dan tijdelijk het grootste zoetwatermeer in Zuidoost-Azië. Het overgrote deel van het jaar is het meer derhalve niet bevaarbaar en in- of ontscheept u in Kampong Cham. Vanuit Siem Reap wordt u per minibus naar Kampong Cham gebracht. De realisatie van het vaarschema is te allen tijde afhankelijk van nautische omstandigheden. Bij lage dan wel hoge waterstanden wordt het vaarschema aangepast.

Dag 12 Siem Reap
Vandaag ontdekken we verschillende tempelcomplexen rond Siem Reap, erfgoed van een uitermate complexe beschaving van de 8e tot de 13e eeuw, een waar hoogtepunt tijdens uw reis. U bezoekt onder andere de tempels Angkor Thom, met de Tempelberg van Bayon, de 172 gezichten van Boeddha en het terras van de olifanten en Koning Lépreux; de Ta Prohm tempels en het bekendste tempelcomplex Angkor Wat, eeuwen beschermd en onontdekt bewaard gebleven door de dichte bossen. Angkor Wat is het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. De tempel wordt weerspiegeld in de moerassige gracht die het complex omringt.

Dag 13 Siem Reap – Amsterdam
’s Morgens koopt u uw souvenirs bij de ateliers van de ‘Artisans d’Angkor’, waar de Khmer-identiteit behouden is gebleven op het gebied van beeldhouwwerken in hout en steen. Hierna wordt u naar de luchthaven van Siem Reap gebracht en vliegt u via een tussenstop terug naar Amsterdam.

Dag 14 Amsterdam
Aankomst in Amsterdam. Alweer het einde van een indrukwekkende reis naar Vietnam & Cambodja, het voormalige koloniale rijk Indochina. 

* De in bovenstaand programma genoemde excursies zijn inbegrepen in de reissom. Het definitieve (excursie)programma is afhankelijk en onder voorbehoud van uw vluchtschema en nautische en organisatorische redenen.

Reviews
470 beoordelingen
8,7/10
Cruise: Mekong
r van Oppen26-04-2018
Beveelt u dit bedrijf aan?Ja
Hoe heeft u uw cruise ervaren?
Hoe was uw cruise?
Boeiend,voortreffelijk begeleid,interessant,een kleine groep gasten,uitstekende keuken
Lees beoordelingen
Cruise: Mekong
J.J.Leeflang25-02-2019
Beveelt u dit bedrijf aan?Ja
Hoe heeft u uw cruise ervaren?
Hoe was uw cruise?
Het was een bijzondere ervaring. Het schip ademde een nostalgische romantische sfeer uit. Door het kleine aantal medepassagiers (ca. 50) van diverse nationaliteiten ontstond al snel een goede band. Het eten was voortreffelijk en de bemanning uiterst behulpzaam en voorkomend. De excursies waren goed voorbereid en interessant.
Lees beoordelingen
Hulp nodig?
Een moment geduld, de beschikbare cruises worden geladen.