Cruisen over de Mekong

Reisprogramma
Koloniaal Vietnam en Cambodja
Cruisen over de Mekong

Dag 1 Amsterdam – Siem Reap
Dag 2 Aankomst Siem Reap
Dag 3 Siem Reap
Dag 4 Siem Reap – Kampong Cham (inscheping)
Dag 5 Wat Hanchey – Angkor Ban – Phnom Penh
Dag 6 Phnom Penh
Dag 7 Phnom Penh
Dag 8 Cruisedag en grensovergang met Vietnam
Dag 9 Long Khanh Island – Cu Lao Gieng
Dag 10 Sa Dec – Cai Be – My Tho
Dag 11 My Tho (ontscheping) – Saigon
Dag 12 Saigon
Dag 13 Saigon – Bangkok – Amsterdam
Dag 14 Amsterdam

Dag 1 Amsterdam – Siem Reap
Per lijndienstvlucht van KLM met een tussenstop naar Siem Reap.

Dag 2 Aankomst Siem Reap
Aankomst in Siem Reap en transfer naar uw 4-sterren**** hotel en check-in. ’s Avonds geniet u in een lokaal restaurant van een heerlijk diner en Apsare dance show, als welkom en eerste kennismaking met de Cambodjaanse keuken.

Dag 3 Siem Reap
Vandaag ontdekt u verschillende tempelcomplexen rond Siem Reap, erfgoed van een uitermate complexe beschaving van de 8e tot de 13e eeuw, een waar hoogtepunt tijdens uw reis. U bezoekt onder andere de tempels Angkor Thom, met de Tempelberg van Bayon, de 172 gezichten van Boeddha en het terras van de olifanten en Koning Lépreux; de Ta Prohm tempels en het bekendste tempelcomplex Angkor Wat, eeuwen beschermd en onontdekt bewaard gebleven door de dichte bossen. Angkor Wat is het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. De tempel wordt weerspiegeld in de moerassige gracht die het complex omringt.

Dag 4 Siem Reap – Kampong Cham (inscheping)
’s Morgens koopt u uw souvenirs bij de ateliers van de ‘Artisans d’Angkor’, waar de Khmer-identiteit behouden is gebleven op het gebied van beeldhouwwerk in hout en steen. U reist vanuit Siem Reap naar Kampong Cham voor de inscheping aan boord van uw hotelschip. Deze transfer vertrekt om 11:00 uur en duurt circa vijf uur (onder voorbehoud van wijzigingen). Onderweg wordt er gestopt voor de lunch. U wordt aan boord hartelijk welkom geheten en de bemanning zal aan u worden voorgesteld, alvorens het welkomstdiner aanvangt. De trossen gaan los en we varen stroomopwaarts.

Het Tonlé Sap-meer is doorgaans twee meter diep. Dit is lager dan de diepgang van de (meeste) hotelschepen. Om deze reden wordt er slechts in uitzonderlijke gevallen helemaal vanaf Siem Reap gevaren. Alleen bij een hoge waterstand van het Tonlé Sap-meer is het traject Siem Reap – Kampong Cham of vice versa realiseerbaar. Tijdens de regentijd, september – oktober, is de waterstand in de Mekong namelijk zo hoog dat het water vanuit de Mekong via de rivier het Tonlé Sap-meer instroomt. Het meer wordt dan tijdelijk het grootste zoetwatermeer in Zuidoost-Azië. Het overgrote deel van het jaar is het meer derhalve niet bevaarbaar en in- of ontscheept u in Kampong Cham. Vanuit Siem Reap wordt u per minibus naar Kampong Cham gebracht. De realisatie van het vaarschema is te allen tijde afhankelijk van nautische omstandigheden. Bij lage dan wel hoge waterstanden wordt het vaarschema aangepast.

Dag 5 Wat Hanchey – Angkor Ban – Phnom Penh
Vanmorgen maakt u een wandeling heuvelopwaarts naar het lokale klooster van Wat Hanchey. Hier ontvangt u van de monniken die hier wonen een traditionele Boeddhistische waterzegening. U zult ten volle genieten van het prachtige bouwwerk en de verbluffende uitzichten op de vallei waar de Mekong doorheen stroomt. U daalt dan de 303 treden weer af en keert terug naar het schip. Indien u minder goed ter been bent, kunt u gebruikmaken van de kleine touringcar die naar boven en beneden rijdt. Halverwege de ochtend vaart de Mekong Navigator verder naar Angkor Ban, waar u halverwege de middag zult arriveren. Tijdens de vaartocht wordt u een voortreffelijke lunch geserveerd. Vanmiddag brengt u een bezoek aan het charmante dorp Angkor Ban. Hier krijgt u een inkijkje in het leven van de inwoners door middel van een rondleiding door het huis van een van de families die u graag ontmoeten en meer vertellen over hun leefstijl. U vervolgt uw weg door het dorp en neemt in de lokale privéschool plaats naast de kinderen in het klaslokaal en ziet hoe een schooldag er doorgaans uitziet. Tijdens uw wandeling door het dorp terug naar het schip kunt u nog een fotostop maken bij het kloostercomplex. Aan het einde van de middag vertrekt de Mekong Navigator uit Angkor Ban om koers te zetten richting Phnom Penh, waar laat in de avond zal worden afgemeerd.

Dag 6 Phnom Penh
Het programma van deze ochtend staat in het teken van de zwartste bladzijde uit de Cambodjaanse geschiedenis. Na een mooie rit van 45 minuten per touringcar komt u aan bij de Choeung Ek Killing Fields. U kunt over de ‘velden des doods’ lopen waar het regime van de rode Khmer duizenden leden en familieleden van de Tuol Sleng hogeschool heeft vermoord en achtergelaten. Het kleine maar indrukwekkende museum en het monument zijn absoluut het bekijken waard. U leert meer over de gruweldaden die hier plaatsvonden. Als laatste maakt u een tour door de voormalige Tuol Sleng hogeschool, die tijdens het regime van de rode Khmer dienst deed als gevangenis en martelkamer. Na de lunch aan boord heeft u de middag ter vrije besteding in Phnom Penh. Ontdek de stad op eigen gelegenheid of neem de tijd om te winkelen. Voor dit laatste kunt u gebruikmaken van de inbegrepen shuttle service van het schip naar de centrale markt van Phnom Penh. Het is tevens mogelijk om deel te nemen aan de optionele excursie naar een van de zijdedorpen in de omgeving. De Mekong Navigator blijft vannacht afgemeerd liggen in Phnom Penh.

Optionele excursie zijdedorp
Stap aan boord van een lokale boot en vaar circa 40 minuten over de Tonle Sap rivier terug naar de Mekong, waar zich het gebied bevindt dat bekendstaat om de zijdeweverij. Er wordt u uitvoerig verteld over het gehele proces van het grootbrengen van de zijderupsen tot het weven van de schitterende zijdeproducten zoals sarongs. U vaart dezelfde route terug naar de Mekong Navigator. Tijdens zonsondergang passeert u Sisowath Quay en het Koninklijk Paleis. Een prachtige afsluiting van de dag.

Dag 7 Phnom Penh
Na het ontbijt aan boord staan er persoonlijke chauffeurs met een tuk-tuk voor u klaar bij het schip voor een enerverende tour door de stad Phnom Penh. U rijdt langs de rivier naar het Koninklijk Paleis. Hier maakt u een ontspannen wandeling over het complex. U bekijkt de Troonzaal en het Maanlicht Paviljoen alsook de beroemde Zilveren Pagode, waar u de Cambodjaanse Emerald Boeddha en de Maitreya Boeddha bedekt met meer dan 9.000 diamanten vindt. De tuk-tuks wachten bij de entree op u om u verder te brengen naar het openlucht nationaal museum met de grootste collectie voorwerpen van voor en uit het Angkor-tijdperk. De voorwerpen zijn deels opgegraven in Angkor Wat in Siem Reap maar komen ook uit andere gebieden rond Cambodja. Eenmaal terug bij het schip heeft u de middag ter vrije besteding. Voorafgaand aan het diner verzamelt u zich op het Zonnedek voor een Cambodjaans cultureel optreden met onder meer (Apsara) dans. Ook vannacht blijft de Mekong Navigator afgemeerd liggen in Phnom Penh. Dit biedt u de mogelijkheid om de avond door te brengen in een van de levendige bars en / of restaurants in de stad.

Dag 8 Cruisedag en grensovergang met Vietnam
Vanmorgen verlaat u Phnom Penh en vaart de Mekong Navigator stroomafwaarts naar de grens tussen Cambodja en Vietnam. Geniet van de ontspannen vaartocht en de prachtige omgeving langs de Mekong. Aan boord worden er enkele culturele activiteiten georganiseerd. Rond het avonduur bereikt u de grens, waar het schip gedurende de nacht afgemeerd zal liggen.

Dag 9 Long Khanh Island – Cu Lao Gieng
Vroeg in de ochtend zullen we de grens passeren en doorvaren naar Long Khanh Island, waar we na het ontbijt zullen afmeren. Per sampan-boot gaat u naar het lokale eilanddorpje Hong Ngu, niet ver van de grens tussen Cambodja en Vietnam. In Hong Ngu wordt een groot aantal van de traditionele Khmer sjaals gemaakt die worden geëxporteerd naar Cambodja. In diverse huizen kunt u het weefproces aanschouwen. Overal wordt dit ambacht uitgeoefend. Sommige dorpelingen zijn daarnaast borduurkunstenaars. Ze stellen hun werken in en rond hun huis tentoon. De vriendelijkheid en gastvrijheid van de bewoners zal u een warm gevoel geven. Alvorens u terugkeert naar de sampan-boten maakt u een wandeling over het altijdgroene eiland en heeft u een indrukwekkende ontmoeting met een oorlogsveteraan. Aan het einde van de morgen gaan de trossen los en zet de Mekong Navigator koers richting My An Hung. Na de lunch arriveert u hier aan het begin van de middag. De sampans brengen u naar het groene dorp My An Hung. My An Hung is een typisch boerendorp aan de Mekongdelta. U wandelt door het dorp, maakt kennis met de lokale bevolking en geniet van een heerlijke verse kokosnoot in een tuin. Een lokale familie zal u ook zeker uitnodigen voor heerlijke kop honing thee en vers fruit terwijl u geniet van de ‘don ca tai tu’ muziek gevolgd door een indrukwekkende VOVINAM Vietnam Martial Kunst show uitgevoerd door tieners uit het dorp.

Dag 10 Sa Dec – Cai Be – My Tho
Bij aankomst in Sa Dec liggen de sampan-boten voor u gereed voor een pittoreske tocht door de smalle zijrivieren van de Mekong. U ziet vanaf het water hoe het dagelijkse leven van de dorpelingen eruit ziet. Dan arriveert u in de historische stad Sa Dec. U maakt een stop bij de Cao Dai tempel. Of u de tempel ook daadwerkelijk kunt bezoeken is afhankelijk van de waterstand en de te bereiken aanlegplaats. In Sa Dec ontmoette de bekende Franse schrijfster Marguerite Duras haar Vietnamees-Chineese vriend Huynh Thuy, die haar inspireerde de klassieker ‘L’Amant’ te schrijven. U bezoekt het ouderlijk huis van Huynh Thuy en komt meer over het interessante verhaal achter de klassieke novelle te weten. Vervolgens bekijkt u de Chinese tempel Kien An Cung die is gebouwd ter ere van de familie van Huynh Thuy. U wordt begroet door traditionele Chinese leeuwendansers. De wandeling door de stad brengt u verder langs de markt. U zult intense beelden, geluiden en geuren ervaren. Er zijn prachtige foto’s te maken van de kleurrijke verse vlees- en visproducten. Terwijl u aan boord geniet van de heerlijke lunch zet de Mekong Navigator koers naar Cai Be. Vanmiddag neemt uw gids u graag mee door de wirwar van waterwegen. Per sampan passeert u de kleurrijke lokale boten uit de Mekongdelta, grote boten waarop handel wordt gedreven en de karakteristieke paalwoningen van Cai Be. U vaart door de smallere kanalen en stopt bij het Ba Duc House, een traditioneel Vietnamees huis met een evenzo traditionele tuin. Even verderop staat een rijstfabriek waar rijstpapier, rijstwijn en gepofte rijst wordt vervaardigd. U vindt er leuke souvenirs waaronder olieschilderingen. Vanavond legt de Mekong Navigator het laatste traject af naar My Tho. Ondertussen geniet u aan boord van de afscheidsbijeenkomst en het Vietnamese afscheidsdiner.

Dag 11 My Tho (ontscheping) – Saigon
Na het ontbijt aan boord neemt u afscheid van de bemanning en ontscheept u in My Tho, het hart van de Mekongdelta. Om 08.30 vertrekt u vanaf het schip voor uw transfer van circa negentig minuten (onder voorbehoud van wijzigingen) naar Saigon, waar u verblijft in een 4-sterren**** hotel. Vanmiddag kunt u voor het eerst kennismaken met Saigon, de grootste stad van Vietnam. Tijdens een korte tour bezichtigt u het Herenigingspaleis, het presidentieel paleis ten tijde van de Vietnamoorlog. Ook passeert u de Notre Dame kathedraal en het Centrale Postkantoor, beide gebouwd in de klassieke Frans-koloniale architectuur. U eindigt de tour bij de kleurrijke Ben Tanh markt, waar u versteld zult staan van het rijke assortiment aan exotische producten.

Dag 12 Saigon
Vanmorgen bezoekt u het tunnelcomplex Cu Chi, een netwerk van zo’n 250 kilometer aan ondergrondse tunnels. Op deze manier verplaatsten de Vietcong zich onder de mijnenvelden in de jungle, hielden zij onderling contact, vervoerden zij allerlei producten en konden ze verrassingsaanvallen uitvoeren op de Amerikanen. Na de lunch in een lokaal restaurant keert u terug naar Saigon. De middag is ter vrije besteding.

Dag 13 Saigon – Bangkok – Amsterdam
U wordt naar de luchthaven van Saigon gebracht en vliegt via een tussenstop terug naar Amsterdam.

Dag 14 Amsterdam
Aankomst in Amsterdam. Alweer het einde van een indrukwekkende reis naar Vietnam & Cambodja, het voormalige koloniale rijk Indochina.

* De in bovenstaand programma genoemde excursies zijn inbegrepen in de reissom. Het definitieve (excursie)programma is afhankelijk en onder voorbehoud van uw vluchtschema en nautische en organisatorische redenen.


Reviews
500 beoordelingen
8,8/10
Cruise: Mekong
J.J.Leeflang25-02-2019
Beveelt u dit bedrijf aan?Ja
Hoe heeft u uw cruise ervaren?
Hoe was uw cruise?
Het was een bijzondere ervaring. Het schip ademde een nostalgische romantische sfeer uit. Door het kleine aantal medepassagiers (ca. 50) van diverse nationaliteiten ontstond al snel een goede band. Het eten was voortreffelijk en de bemanning uiterst behulpzaam en voorkomend. De excursies waren goed voorbereid en interessant.
Lees beoordelingen
Cruise: Mekong
r van Oppen26-04-2018
Beveelt u dit bedrijf aan?Ja
Hoe heeft u uw cruise ervaren?
Hoe was uw cruise?
Boeiend,voortreffelijk begeleid,interessant,een kleine groep gasten,uitstekende keuken
Lees beoordelingen
Hulp nodig?
Een moment geduld, de beschikbare cruises worden geladen.