Cruisen over de Mekong

Reisprogramma 
Koloniaal Vietnam en Cambodja
Cruisen over de Mekong

Dag 1 Amsterdam – Siem Reap
Dag 2 Aankomst Siem Reap 
Dag 3 Siem Reap
Dag 4 Siem Reap – Kampong Cham (inscheping) 
Dag 5 Wat Hanchey, Obt Chiro en Wat Nokor Bachey
Dag 6 Silk Island
Dag 7 Phnom Penh
Dag 8 Grensovergang met Vietnam – Tan Chau
Dag 9 Con Phuoc Island
Dag 10 Ben Tre
Dag 11 My Tho (ontscheping) – Saigon
Dag 12 Saigon
Dag 13 Saigon – Bangkok – Amsterdam 
Dag 14 Amsterdam 

Dag 1 Amsterdam – Siem Reap
Per lijndienstvlucht van KLM / Air France via Parijs of Bangkok naar Siem Reap. 

Dag 2 Aankomst Siem Reap 
Aankomst in Siem Reap en transfer naar uw 4-sterren**** hotel en check-in. ’s Avonds genieten we in een lokaal restaurant van een heerlijk diner, als welkom en eerste kennismaking met de Cambodjaanse keuken.

Dag 3 Siem Reap
Vandaag ontdekken we verschillende tempelcomplexen rond Siem Reap, erfgoed van een uitermate complexe beschaving van de 8e tot de 13e eeuw, een waar hoogtepunt tijdens uw reis. U bezoekt onder andere de tempels Angkor Thom, met de Tempelberg van Bayon, de 172 gezichten van Boeddha en het terras van de olifanten en Koning Lépreux; de Ta Prohm tempels en het bekendste tempelcomplex Angkor Wat, eeuwen beschermd en onontdekt bewaard gebleven door de dichte bossen. Angkor Wat is het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. De tempel wordt weerspiegeld in de moerassige gracht die het complex omringt.

Dag 4 Siem Reap – Kampong Cham (inscheping)
’s Morgens koopt u uw souvenirs bij de ateliers van de ‘Artisans d’Angkor’, waar de Khmer-identiteit behouden is gebleven op het gebied van beeldhouwwerk in hout en steen. U reist vanuit Siem Reap naar Kampong Cham voor de inscheping aan boord van uw hotelschip. U wordt aan boord hartelijk welkom geheten en de bemanning zal aan u worden voorgesteld, alvorens het welkomstdiner aanvangt. De trossen gaan los en we varen stroomopwaarts.

Voor een cruise stroomafwaarts, van Siem Reap naar Ho Chi Minh Stad, is het ontmoetingspunt voor de transfer het Victoria Angkor Resort in Siem Reap. De transfer van het Victoria Angkor Resort in Siem Reap naar het schip, gelegen in Kampong Cham, duurt circa vijf uur. Onderweg wordt er één keer gestopt. De vertrektijd vanaf het Victoria Angkor Resort in Siem Reap is 10.00 uur. Wij verzoeken om 09.00 uur aanwezig te zijn, zodat het inchecken kan worden geregeld en de juiste labels aan uw bagage kunnen worden gedaan voor de inscheping. 

Het Tonlé Sap-meer is doorgaans twee meter diep. Dit is lager dan de diepgang van de (meeste) hotelschepen. Om deze reden wordt er slechts in uitzonderlijke gevallen helemaal vanaf Siem Reap gevaren. Alleen bij een hoge waterstand van het Tonlé Sap-meer is het traject Siem Reap – Kampong Cham of vice versa realiseerbaar. Tijdens de regentijd, september – oktober, is de waterstand in de Mekong namelijk zo hoog dat het water vanuit de Mekong via de rivier het Tonlé Sap-meer instroomt. Het meer wordt dan tijdelijk het grootste zoetwatermeer in Zuidoost-Azië. Het overgrote deel van het jaar is het meer derhalve niet bevaarbaar en in- of ontscheept u in Kampong Cham. Vanuit Siem Reap wordt u per minibus naar Kampong Cham gebracht. De realisatie van het vaarschema is te allen tijde afhankelijk van nautische omstandigheden. Bij lage dan wel hoge waterstanden wordt het vaarschema aangepast.

Dag 5 Wat Hanchey, Obt Chiro en Wat Nokor Bachey
Deze ochtend vaart u tijdens de zonsopkomst naar Wat Hanchey, een belangrijke religieuze plaats in de Chenla-periode gelegen bovenop een heuvel boven de machtige rivier de Mekong. Hier heeft u een van de beste uitzichten op de Mekong in heel Cambodja. U bewondert 8e-eeuwse bouwwerken, waarvan enkele zijn verwoest tijdens bombardementen door de Amerikanen in de Vietnamoorlog. De standbeelden van fruit en dieren zijn uiterst uniek. Dan vaart u terug naar Kampong Cham. Na de lunch vertrekt u vanuit hier naar Obt Chiro, een dorp waar het onderwijs van de lokale kinderen hoog op de agenda staat. Zo krijgen de kinderen gastvrijheidstrainingen en leren ze plastic recyclen, bijen houden, gewassen verbouwen en handwerkjes maken. Uw volgende stop is het tempelcomplex Wat Nokor Bachey, stammend uit de tijd van koning Jayavarman VII (omstreeks 1200). Alles is opgetrokken uit zwart zandsteen, wat de tempels onderscheidt van andere tempels die in dezelfde periode zijn gebouwd. Er zijn diverse legendes bekend over dit complex. Zo is er een verhaal bekend dat het tempelcomplex is gebouwd door een koning die per ongeluk zijn vader doodde en zijn moeder trouwde. Het tempelcomplex zou zijn gebouwd als boetedoening voor zijn misdaad.

Dag 6 Silk Island
Geniet van een ontspannen vaartocht langs de samenvloeiing van de Mekong en de Tonle. Dan brengt u een bezoek aan Koh Okhna Tey, ook wel ‘Silk Island’. Hier wordt u meegenomen door het gehele proces van zijdeproductie, van de rupsen tot de wevers. Geniet van een demonstratie van de oude Khmer krijgskunst Bokator. Eenmaal terug op het schip worden de trossen weer los gegooid en vaart het schip stroomafwaarts richting Phnom Penh. Vanavond wordt u getrakteerd op een lezing over de Angkor en Khmer cultuur.

Dag 7 Phnom Penh
Gedurende uw bezoek aan Phnom Penh krijgt u de beschikking over een eigen fiets. Ga op ontdekkingstocht en bewonder de vele bezienswaardigheden van deze vroegere Franse stad: het Koninklijk Paleis, de Zilveren Pagode en het Nationaal Museum met een schitterende collectie Angkor-voorwerpen. Een boeiende excursie die u niet wilt missen. 
Het optionele programma voor vanmiddag staat in het teken van de Cambodjaanse geschiedenis. U heeft de mogelijkheid de ‘Killing Fields’ te bezoeken, ‘De velden des doods’, waar het regime van de rode Khmer duizenden leden en familieleden van de Tuol Sleng hogeschool heeft vermoord en achtergelaten. Ter nagedachtenis is op deze velden een monument opgericht van 8.000 schedels van de mensen die hier om het leven zijn gebracht. Een macaber gezicht; een zwarte bladzijde uit de Cambodjaanse geschiedenis. U kunt tevens het indrukwekkende Genocide Museum bezoeken, gesitueerd in de voormalige Tuol Sleng hogeschool, die tijdens het regime dienst deed als gevangenis en martelkamer.
Het is natuurlijk ook mogelijk om een tuk-tuk te nemen en de stad en de oevers van de rivier te verkennen. Als afsluiter kunt u dan genieten van een High Tea in het Raffles Hotel. 
Vannacht blijft het schip afgemeerd liggen in Phnom Penh. Dit biedt u de mogelijkheid om de avond door te brengen in een van de levendige bars en / of restaurants in de stad. 

Dag 8 Grensovergang met Vietnam – Tan Chau
Uw hotelschip vaart vroeg in de ochtend verder over de Mekong naar de grens met Vietnam. De bemanning aan boord regelt voor u de formaliteiten. Ondertussen kunt u deelnemen aan de workshop fruit snijden op het dek. In de middag verkent u het kronkelende kanalensysteem rond Tan Chau. In de taoïstische tempel zijn monniken die uw toekomst kunnen voorspellen. Dan wordt er verder gevaren langs diverse dorpjes. U maakt een stop om de lokale bewoners te helpen bij hun werk op het land. Tijdens uw bezoek aan de visboerderij kunt u een goede daad verrichten en vis weer terugzetten in de Mekong.

Dag 9 Con Phuoc Island
Vanochtend vaart u over een smal kanaal naar Con Phuoc Island, waar wordt afgemeerd. U ontdekt het eiland per tuk-tuk. Onderweg ziet u hoe de traditionele manden worden gemaakt. Ook bewondert u de honderd jaar oude katholieke kerk. Het wordt een bijzondere ontmoeting met de houtkunstenaars. Na een korte vaartocht stroomafwaarts in de middag maakt u een korte busrit. De groene oase Gao Giong met het vogelreservaat zal een diepe indruk op u maken. Vele verschillende watervogels en reigers komen met tienduizenden bijeen bij de Duong Tharp Muoi (rietvelden). Met roeiboten doorkruist u de kanalen terwijl u speurt naar de broedplaatsen. 

Dag 10 Ben Tre
Na het ontbijt arriveert uw hotelschip bij Cho Lach Island. U wordt meegenomen in de wereld van het pottenbakken en andere aspecten van het leven in de Mekongdelta, zoals de landbouw. Ook hier ervaart u ten volle de Vietnamese gastvrijheid tijdens een kookles waarbij u de traditionele Vietnamese pannenkoeken leert bereiden (Banh Xeo). Bij terugkeer aan boord vaart u stroomafwaarts naar Ben Tre. Met een sampan-bootje vaart u door de mangroves en bamboebossen naar de fruitboomgaarden van Ben Tre. U wordt van harte uitgenodigd bij de mensen thuis voor thee, fruit en producten van zelfgemaakte honing. In dit gebied leven vele vogels. Op de terugweg maakt u een rit per paardenkar over het platteland.

Dag 11 My Tho (ontscheping) – Saigon
My Tho is het middelpunt, het hart van de Mekongdelta. Er bevindt zich een drukke (industrie)haven. Uw hotelschip ligt gewoonlijk afgemeerd tussen de Foster’s Brouwerij en een houtwerkplaats. Dit zorgt voor een industriële sfeer in dit gebied vol economische bedrijvigheid. In het centrum van My Tho vindt u een prachtige tempel en een bruisende markt naast de toeristenhaven. 
Na het ontbijt aan boord neemt u afscheid van de bemanning en ontscheept u in My Tho. Transfer naar Saigon, waar u verblijft in een 4-sterren**** hotel. Vanmiddag kunt u voor het eerst kennismaken met Saigon, de grootste stad van Vietnam. Tijdens een korte tour bezichtigt u het Herenigingspaleis, het presidentieel paleis ten tijde van de Vietnamoorlog. Ook passeert u de Notre Dame kathedraal en het Centrale Postkantoor, beide gebouwd in de klassieke Frans-koloniale architectuur. U eindigt de tour bij de kleurrijke Ben Tanh markt, waar u versteld zult staan van het rijke assortiment aan exotische producten.

In het geval van een cruise stroomafwaarts van Siem Reap naar Ho Chi Minh Stad wordt u vanaf het schip gelegen in My Tho naar het InterContinental Asiana Spa in Saigon gebracht. Deze rit duurt circa negentig minuten. De verwachte aankomsttijd bij het InterContinental Asiana Spa in Saigon is 10.30 uur (onder voorbehoud van wijzigingen).

Dag 12 Saigon
Vanmorgen bezoekt u het tunnelcomplex Cu Chi, een netwerk van zo’n 250 kilometer aan ondergrondse tunnels. Op deze manier verplaatsten de Vietcong zich onder de mijnenvelden in de jungle, hielden zij onderling contact, vervoerden zij allerlei producten en konden ze verrassingsaanvallen uitvoeren op de Amerikanen. Na de lunch in een lokaal restaurant keert u terug naar Saigon. De middag is ter vrije besteding. 

Dag 13 Saigon – Bangkok – Amsterdam 
Per ‘binnenlandse’ vlucht reist u van Saigon naar Bangkok. Vervolgens vliegt u met KLM / Air France naar Amsterdam. 

Dag 14 Amsterdam 
Aankomst in Amsterdam. Alweer het einde van een indrukwekkende reis naar Vietnam & Cambodja, het voormalige koloniale rijk Indochina. 

* De in bovenstaand programma genoemde excursies zijn inbegrepen in de reissom. Het definitieve (excursie)programma is afhankelijk en onder voorbehoud van uw vluchtschema en nautische en organisatorische redenen.

Reviews
500 beoordelingen
8,8/10
Cruise: Mekong
J.J.Leeflang25-02-2019
Beveelt u dit bedrijf aan?Ja
Hoe heeft u uw cruise ervaren?
Hoe was uw cruise?
Het was een bijzondere ervaring. Het schip ademde een nostalgische romantische sfeer uit. Door het kleine aantal medepassagiers (ca. 50) van diverse nationaliteiten ontstond al snel een goede band. Het eten was voortreffelijk en de bemanning uiterst behulpzaam en voorkomend. De excursies waren goed voorbereid en interessant.
Lees beoordelingen
Cruise: Mekong
r van Oppen26-04-2018
Beveelt u dit bedrijf aan?Ja
Hoe heeft u uw cruise ervaren?
Hoe was uw cruise?
Boeiend,voortreffelijk begeleid,interessant,een kleine groep gasten,uitstekende keuken
Lees beoordelingen
Hulp nodig?
Een moment geduld, de beschikbare cruises worden geladen.