Cruisen door de Amazone

Reisprogramma
Het regenwoud van Peru en wereldwonder Machu Picchu
Cruisen over de Amazone

Dag 1 Vlucht Amsterdam – Lima 
Dag 2 Lima
Dag 3 Aankomst in Iquitos (inscheping) 
Dag 4 Samiria-rivier en Yanayaquillo
Dag 5 Yanayucu-rivier en Nauta Caño
Dag 6 Fundo Casual en San Francisco
Dag 7 Ontscheping en Manatee Rescue Center
Dag 8 Lima – Cusco
Dag 9 Cusco – Heilige Vallei
Dag 10 Heilige Vallei – Aguas Calientes – Machu Picchu – Aguas Calientes
Dag 11 Aguas Calientes
Dag 12 Cusco – Lima – Amsterdam 
Dag 13 Amsterdam

Dag 1 Vlucht Amsterdam – Lima 
Per lijndienstvlucht van KLM van Amsterdam naar de Peruaanse hoofdstad Lima. Transfer naar uw luxe hotel in Lima, waar u een heerlijk diner wordt geserveerd.

Dag 2 Lima
U heeft een volle dag om het kosmopolitische Lima te verkennen. U begint uw tocht met een rit door Miraflores en San Isidro, met spectaculaire uitzichten op de Grote Oceaan en weelderige tuinen zoals het Parque de los Enamorados (Park der Geliefden). Uw eindbestemming is het historische hart van Lima, de Ciudad de los Reyes oftewel de Koningsstad. Deze in 1535 door Francisco Pizarro gestichte plaats fungeerde als de hoofdstad van het Onderkoninkrijk Peru en het kloppend hart van het Spaanse gezag in Zuid-Amerika. Vandaag de dag staat de plek op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en treft u hier prachtige 17e- en 18e-eeuwse Hispano-Amerikaanse barokgebouwen aan die wonderbaarlijk genoeg talrijke aardbevingen hebben weten te doorstaan. U ziet hier niet alleen het regeringspaleis, het aartsbisschoppelijke paleis en het stadhuis, maar u bezoekt ook de kerk en het klooster van San Francisco, één van de belangrijkste religieuze plekken in Lima. Na een bezoek aan de catacomben, die tot 1808 als begraafplaats fungeerden, krijgt u een rondleiding door de kathedraal, waar Francisco Pizarro begraven ligt. Na de lunch kunt u de rest van de dag en avond op eigen gelegenheid de vele trekpleisters van Lima verkennen, van precolumbiaanse tempels en koloniale landhuizen tot musea vol kunstschatten, restaurants van wereldklasse en levendige nachtclubs. 

Dag 3 Aankomst in Iquitos (inscheping) 
Vanmorgen verlaat u het levendige Lima en maakt u een binnenlandse vlucht met Lan Airlines naar Iquitos, waar uw cruise begint. Bij aankomst in Iquitos wordt u begroet door een lid van het Delfin III-team. Een korte rit in een touringcar met airconditioning voert u door drukke straten die u laten proeven aan de historische rijkdom van deze stad in de vorm van riksja's, kleurrijke tuktuks en 19e-eeuwse herenhuizen die te danken zijn aan de ‘rubberhausse’. Iquitos werd oorspronkelijk bewoond door Indiaanse jagers en verzamelaars. In het Spaanse koloniale tijdperk groeide de plaats uit tot een havenstad. Tegen het einde van de 19e eeuw trok een toenemende vraag naar rubber grote aantallen Europese immigranten naar het gebied. Hoewel deze ‘rubberhausse’ grote rijkdom en commerciële vooruitgang met zich meebracht, had hij ook een verwoestend effect op de inheemse bevolking. 
Na de tour door Iquitos vervolgt u uw weg naar het 95 kilometer verderop gelegen Nauta, letterlijk ‘aan het einde van de weg’. Tijdens de rit ziet u de ‘terra firma’ (het niet ondergelopen woud), alsmede diverse aspecten van het alledaagse jungleleven. 
Dan arriveert u in Nauta, een kleine plaats aan de oevers van de rivier de Marañon. Nauta was de eerste stad die werd gesticht in het departement Loreto. In de haven van Nauta stapt u aan boord van de Delfin III en neemt u uw intrek in uw riante en gezellige suite. 
Terwijl het schip de haven verlaat en de Amazone-rivier opvaart, komt u bijeen voor cocktails en een briefing van uw deskundige natuurgids over het vaarschema, de activiteiten en de flora en fauna die u tegen zult gaan komen. Dit alles wordt gevolgd door een feestelijk welkomstdiner. Geniet op het Zonnedek van een prachtige eerste avond in de Amazone. 

Dag 4 Samiria-rivier en Yanayaquillo
Vroeg in de ochtend stapt u in de skiffs voor een vaartocht over de Samiria-rivier en de zijrivieren. Op deze plek leeft diep in het regenwoud een overvloed aan wilde dieren, zoals blauwe, gele en rode ara’s, toekans, ‘umbrella birds’, apen en capibara’s. 
Na een heerlijke lunch vaart u verder door de kreken van Yanayaquillo, waarbij ook weer diverse kreken en lagunes worden ingevaren. Ook dit is één van de best beschermde gebieden binnen het natuurreservaat Pacaya Samiria. Uw deskundige gids wijst u op de biodiversiteit van deze regio. Dit is tevens een populaire voederplaats voor dolfijnen. U zult dus zeker niet de enige zijn die hier geniet van een voortreffelijke maaltijd.

Dag 5 Yanayucu-rivier en Nauta Caño
Uw boutiqueschip start met de tocht over de zuivere, zwarte wateren van de rivier de Yanayacu Pucate, een beschermd gebied binnen het natuurreservaat Pacaya Samiria. Er worden ook kreken en lagunes ingevaren. U ziet kleurrijke papegaaien, kolibries, haviken en lachvalken. Kijk hoe roze en grijze dolfijnen rondzwemmen in het water en spot rode brulapen boven in de bomen. Bekijk exotische spinnen, libellen, vlinders en vogelspinnen van dichtbij. Misschien vangt u zelfs wel een glimp op van de bedreigde arrauschildpad, slingeraap, reuzenotter of geelvleugelara. Pacaya Samiria is het grootste wildreservaat in Peru en biedt meer dan twee miljoen hectare aan rijke biodiversiteit. Gedurende de dag helpen deskundige natuurgidsen u bij het herkennen van de flora en fauna die bestaat uit meer dan 527 vogelsoorten, 102 zoogdiersoorten, 69 reptielsoorten, 58 amfibiesoorten, bijna 300 vissoorten, 1.024 wilde en gecultiveerde plantensoorten, en ontelbare insectenklassen. U heeft vandaag zelfs de unieke kans om in de jungle te zwemmen met de beroemde roze dolfijnen!
Na de lunch vaart u rustig langs de oevers van Nauta Caño en zoekt u naar alles wat groeit en bloeit in en om de moerassen, beken en meertjes. Dan stapt u aan boord van de sloepen en gaat u op weg naar een verborgen meer voor een opwindende piranha-visexpeditie. Er zijn meer dan 25 verschillende soorten piranha’s te vinden in het Amazonebekken, waaronder zwarte, witte en roodbuikpiranha's. Misschien spot u zelfs ook kaaimannen. Tijdens het regenseizoen zet de buiten zijn oevers tredende rivier het woud onder een meter water. Dit trekt piranha's en andere vissen aan, die zich tegoed komen doen aan laaghangende bloemen, vruchten en de basten van bomen die onder water zijn komen te staan. Wanneer de zon aan de horizon begint te zakken en de jungle opnieuw tot leven komt met een kakofonie aan geluid, zult u zelf kunnen zien waarom Nauta Caño bekend staat als het ‘gespiegelde bos’. 

Dag 6 Fundo Casual en San Francisco
Deze morgen wordt u gewekt door het gezang van de vogels die rond de Amazone-rivier leven. Tijdens een wandeling over de junglepaden van Fundo Casual trekt u diep het regenwoud in en loopt u over de ‘terra firma’ (het niet ondergelopen woud). Uw gids zal u wijzen op de enorme diversiteit aan flora en fauna die in de Amazone te vinden is. Zorg dat u uw ogen goed open houdt, want wellicht spot u verrassende dier- of plantensoorten!
Dan vaart u naar het plaatsje San Francisco, waar het schip wordt verwelkomd door de kinderen van de lokale Shipibo-gemeenschap. Onder begeleiding van een deskundige gids en tolk krijgt u de unieke kans om hun huizen en school te bezoeken en kennis te maken met hun borduur- en kralenwerk op de markt. U maakt verder een korte tocht door de jungle, per skiff en te voet.
U wordt vandaag meegenomen naar een historische plek die ook wel bekend staat als de ‘Unión de los Ríos’, de samenvloeiing van drie kleurrijke rivieren. Daar waar de Ucayali en de Marañon samenkomen, ontspringt de machtige Amazone-rivier. U kunt schitterende foto’s maken van de zonsondergang. Aanschouw daarna de betoverende sterrenhemel vanaf het Zonnedek terwijl het schip dieper het regenwoud van de Amazone in vaart. 

Dag 7 Ontscheping en Manatee Rescue Center
Deze morgen neemt u afscheid van de bemanning en gaat u van boord van de Delfin III. U keert terug naar Iquitos. Onderweg naar de luchthaven van Iquitos maakt u nog een stop bij het Rescue & Rehabilitation Center of River Mammals (ACOBIA). Dit is een opvangcentrum voor lamantijnen (zeekoeien) waar u deze zachtaardige wezens van dichtbij kunt bekijken, meer te weten kunt komen over hun opvang en de dieren zelfs melk kunt geven met de fles. In het opvangcentrum leven ook nog enkele andere dieren die zijn gered van bedreigende omstandigheden. Vervolgens reist u per touringcar naar de luchthaven waar u de Amazone vaarwel zegt en op het vliegtuig stapt terug naar Lima. Bij aankomst in Lima vindt er een transfer plaats naar uw luxe hotel.

Dag 8 Lima – Cusco
Vanmorgen vroeg begint u aan uw volgende avontuur. Per binnenlandse vlucht reist u naar Cusco, de hoofdstad van het Incarijk. Bij aankomst wordt u naar uw hotel gebracht, waar u wordt verwelkomd met een kop thee van cocabladeren. Hiermee vermindert u de (kans op) klachten van hoogteziekte. De rest van de ochtend kunt u ontspannen en langzaam acclimatiseren. In de middag maakt u een uitgebreide stadstour. U brengt een bezoek aan de prachtige Koricancha-tempel, ook wel de Zonnetempel genoemd, gevolgd door de kathedraal en het fort van Sacsayhuaman, een zeer opmerkelijk Incagebouw. Later bezichtigt u het amfitheater van Kenko en Puca Pucara, een strategisch gelegen rode vesting dat de hele omgeving domineert. Als laatste bewondert u de Tambomachay, met twee aquaducten die tot vandaag de dag het gebied van schoon water voorzien. 

Dag 9 Cusco – Heilige Vallei
Deze ochtend wordt u bij uw hotel opgehaald voor een tour naar de markt van Pisaq in de Heilige Vallei. Op deze plek kwamen de mensen uit afgelegen gemeenschappen bijeen om hun waren te verhandelen. Pisaq is nu uitgegroeid tot één van de beroemdste souvenirmarkten van Zuid-Amerika. Vergeet niet een `empanada’ te proeven, die gebakken wordt in een traditionele kleioven. U luncht in een lokaal restaurant. ’s Middags bezoekt u het fort van Ollantaytambo. De blikvangers van dit complex zijn de Zonnetempel, bestaande uit zes gigantische monolieten die samen meer dan vijftig ton wegen, en het `terras van de tien nichten’. 

Dag 10 Heilige Vallei – Aguas Calientes – Machu Picchu – Aguas Calientes
Vanuit uw hotel wordt u naar Ollanta gebracht, waar u op de trein stapt naar de magische Heilige Vallei van de Inca’s en het wereldwonder Machu Picchu. In Aguas Calientes ontmoet u uw gids en reist u per minibus verder omhoog naar de ingang van de citadel. Deze ‘verloren stad van de Inca’s’ werd gebouwd tijdens de hoogtijdagen van het Incarijk, rond 1450, en werd ruim 100 jaar later, in 1572, weer verlaten. Eeuwenlang is deze mysterieuze stad verborgen gebleven voor de Spanjaarden. Pas in 1911 werd Machu Picchu ontdekt door de Amerikaanse ontdekkingsreiziger Hiram Bingham. Tijdens een rondleiding met gids ervaart u hoe uniek deze locatie is. Let op de klassieke bouwstijl van de Inca’s, ‘ashlar’ genoemd, waarbij de steenblokken zo werden gehouwen dat ze dicht tegen elkaar pasten zonder dat er mortel nodig was. Deze elementen maken Machu Picchu, opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, oprecht tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen. Terug in uw hotel geniet u van het diner. 

Dag 11 Aguas Calientes
Na het ontbijt heeft u het overgrote deel van de ochtend vrij om rond te dwalen door het indrukwekkende Machu Picchu. Beklim de Wayna Picchu op 3.000 meter en vergaap u aan de panorama uitzichten op Machu Picchu (de tweede entree is niet inbegrepen). Vanmiddag keert u per trein terug van Aguas Calientes naar Ollanta (of Poroy). Vanaf het treinstation brengt een Spaanstalige chauffeur u terug naar uw hotel in Cusco.

Dag 12 Cusco – Lima – Amsterdam 
U wordt naar de luchthaven gebracht voor uw binnenlandse vlucht van Cusco naar Lima. Vervolgens vliegt u in de avond met KLM / Air France naar Amsterdam. 

Dag 13 Amsterdam
Aankomst in Amsterdam. Alweer het einde van een indrukwekkende reis naar Peru en haar majestueuze Amazone en Incaverleden.

* De in bovenstaand programma genoemde excursies zijn inbegrepen in de reissom. Het definitieve (excursie)programma is afhankelijk en onder voorbehoud van uw vluchtschema en nautische en organisatorische redenen.

Reviews
470 beoordelingen
8,7/10
Cruise: Amazone
Mariska appelman 22-07-2018
Beveelt u dit bedrijf aan?Ja
Hoe heeft u uw cruise ervaren?
Hoe was uw cruise?
Volledig in de watten gelegd. Een unieke combinatie van luxe in een bijzonder reservaat met uitzonderlijke natuurlijke krachten. Zwemmen met de sprankelende energie van de roze dolfijnen, piranha’s vissen bij zonsondergang, toasten met een heerlijke frisse cocktail op het leven, ervaar de wijsheid van de locale indianen die rechtstreekse afstammelingen blijken te zijn van de Inca’s. Destijds op de vlucht voor de Spanjaarden. Wat een vriendelijke, uiterst behulpzame bevolking.
Lees beoordelingen
Cruise: Amazone
W. Capelle21-01-2019
Beveelt u dit bedrijf aan?Ja
Hoe heeft u uw cruise ervaren?
Hoe was uw cruise?
Een fantastische cruise!!
Lees beoordelingen
Hulp nodig?
Een moment geduld, de beschikbare cruises worden geladen.